ČOI varuje spotřebitele před praktikami některých internetových prodejců

eshopNa základě množících se stížností spotřebitelů upozorňuje Česká obchodní inspekce na možná rizika při nákupu prostřednictvím některých internetových obchodů. Koncem loňského a začátkem letošního roku se množily stížnosti spotřebitelů na zvláštní způsoby prodeje některých internetových obchodů, které mají často názvy podobné například tomuto názvu www.ridkyceny.cz.

Číst dál...

Čechům hrozí energetická chudoba

Elektřina, plyn, vytápění – všechny energie neustále zdražují. Češi tak každý rok musí sáhnout hlouběji do své peněženky. Někteří se proto snaží víc šetřit. Pořizují si co nejúspornější spotřebiče a doma nechtějí plýtvat. Ale často je ve výsledku čeká zklamání. Sice ušetří, ale tyto uspořené peníze musí znovu použít pro platbu za energie, protože dodavatelé opět zvýšili ceny. Domácnostem proto hrozí, že brzy nebudou mít z čeho platit. Evropská komise dokonce varuje, že tzv. energetická chudoba ohrožuje až 20 % české populace. Řešením jsou energetické úspory, které ve velké míře přinášejí pasivní domy. Ty na českém trhu staví například společnost JRD.

Číst dál...

ŘSD dá do oprav a údržby silnic a dálnic víc peněz

Z celkových čísel vyplývá, že v minulých letech docházelo k mírnému nárůstu prostředků vynaložených na údržbu a opravy. Pokud se potvrdí očekávání pro letošní rok, bude čerpání o cca 2 100 mil. Kč vyšší, což je o 28 % více než v roce 2013. Pro příští roky se počítá s dalším nárůstem prostředků určených na údržbu a opravy komunikací ve správě ŘSD. Zvýšené prostředky se projeví ve zlepšeném stavu komunikací.

Číst dál...

V českých domácnostech tiše leží zlatý poklad

mobil smsS nástupem mobilních telefonů se v běžných domácnostech začala nenápadně shromažďovat zásoba zlata. Statistická data působí až neuvěřitelně. Klasickou těžbou zlata se dnes z jedné tuny horniny získá v průměru 1 až 3 gramy zlata. Tuna mobilních telefonů ukrývá stonásobné množství. Výtěžnost bývá kolem 300 gramů zlata. Podle některých odhadů může v českých domácnostech ležet přes osm milionů nepoužívaných mobilů, což představuje zhruba 300 kilogramů zlata a přes dvě a půl tuny stříbra.

Číst dál...

České vodohospodářství potřebuje 25 miliard korun ročně

Obor vodovodů a kanalizací je ve velmi dobrém stavu, i když vyžaduje velké investice, říká ředitel a člen představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK ČR) Oldřich Vlasák. Nejen o těchto tématech se bude hovořit na mezinárodní výstavě Vodovody-kanalizace, kterou Sdružení pořádá ve dnech 23. – 25. května v Praze.

Číst dál...

Možná nás důsledky pandemie donutí více šetřit. Jak na úspory energií v domácnosti?

Po pandemii koronaviru se nám možná nevyhne ani další krize – ekonomická. Může nás sice uklidnit, že ani ekonomické krize netrvají do nekonečna a po skromnějších letech určitě přijdou roky bohatší. I tak se ale domácnostem vyplatí zvážit, kde všude je možné ušetřit. Velký potenciál v úsporách často skrývají energie. Mnoho z nás navíc bude muset řešit výměnu zastaralých neekologických kotlů.

Číst dál...

Program „Bertík pomáhá 2021“ otevřel příjem grantových žádostí

Charitativní program Nadačního fondu Albert na podporu volnočasových a vzdělávacích aktivit pro děti ze sociálně ohroženého prostředí opět přijímá žádosti. Organizace se mohou hlásit do 19. července. Na podzim pak zákazníci obchodů Albert vyberou úspěšné projekty ze svého okolí. Oblíbené hlasování bude již tradičně probíhat pomocí žetonků „Bertíků“. Vítězné projekty si celkově rozdělí čtyři miliony korun.

Číst dál...

REKLAMA